"Met zorg en aandacht kun je het verschil maken"

Mieke Rozendal_uitsnede

Mieke Rozendal (66) is pas net weg uit de ouderenzorg. Na ‘belachelijk’ hard werken in coronatijd heeft ze enorm genoten van haar eerste maanden pensioen. Tot haar zorgbloed weer harder ging stromen. En nu zet ze zich in als zorgreservist in een zorgcentrum voor ouderen in Wijchen.

Help
“Ik las een oproepje van de NZR: ‘Help’. Dat ene woordje raakte me. Ik kon me zo voorstellen dat er extra handen nodig zijn. De zorg is moe, je staat de hele tijd aan en je kunt niet herstellen. Ik heb ook echt even moeten uitrusten toen ik met pensioen ging. Als je me een halfjaar geleden had gezegd dat ik zorgreservist zou worden, had ik hard gelachen. Maar nu vind ik het helemaal leuk, ik doe gewoon mijn ding.

Zorgen zit in me
Samen thuiszitten met mijn man ging heel goed. Maar hij is drie dagen op de molen en dan is de hele dag van mij. Dan doe ik graag iets voor de samenleving. De zorg zit in me. Ik doe het voor de bewoners, voor mijn oud-collega’s, maar ook voor mezelf. Werken in de ouderenzorg is een verrijking.

Zelfregie over mijn agenda
Twee dagen in de week pas ik op mijn kleinkinderen. En ik ben reisleider bij een bureau dat reizen organiseert voor mensen die zorg nodig hebben. Dat is echt mijn passie. Als vrijwilliger bij de Zonnebloem ga ik bij ouderen op bezoek en organiseer ik uitjes. En één keer per maand kook ik met een groepje een maaltijd voor zo’n 35 ouderen, met een mooi gedekte tafel zodat ze er echt even uit zijn. Dat geeft me energie! Mijn werk als zorgreservist kan ik zelf plannen en organiseren. Ik werk nu twee dagen van half negen tot vier uur. Zonder vergaderingen, zonder extra opleidingen, zonder de druk. Laat maar komen, ik heb er zin in!

Alle extra handen helpen
Ik heb 49 jaar in de zorg gewerkt: in een verpleeghuis, op een revalidatiecentrum, op de afdeling psychogeriatrie en lang geleden in een ziekenhuis in Duitsland. Ik ben er pas net uit en ben nog volledig bevoegd en bekwaam als verzorgende. Maar al is dat niet zo, dan nog kun je iets betekenen.”

Het verschil maken
De ouderenzorg is heel speciaal. In een ziekenhuis moeten mensen zich aan de regels van het ziekenhuis houden, maar in de ouderenzorg ben je als verzorgende degene die ‘op bezoek’ komt en hun regels volgt. Je maakt ouderen mee op het meest onelegante stukje van hun leven. Je leeft mee en leert hen ook echt kennen. Ouderen zijn wijs, ze hebben veel levenservaring. Ik luister graag naar hun verhalen. Straks is het weer kerst, een mooie tijd, we maken het extra gezellig in het huis. Dan komen de verhalen over hoe kerst vroeger verliep. Ik ben geïnteresseerd en vrolijk. En ik luister graag, met veel geduld. Zo kun je het verschil in iemands leven maken.”